Nahan debossing-painatukseen käytettävien leimasinten laserkaiverrus MDF-levylle ja akryylille

Hauska tapa käyttää laserkonetta luodaksesi ainutlaatuisen ilmeen nahalle.

Tervetuloa taas Epilogin studioon! Tässä projektissa tutustutaan, miten MDF-levystä ja akryylistä voi kaivertaa laserilla leimasimia nahan debossing-painatusta eli preeglausta varten. Katso yllä oleva video tai lue alta kuvaus, miten MDF-levy ja akryyli muotoutuvat leimasimiksi, joilla painetaan nahkamerkkejä.

Epilog Laserin koneilla voit kaivertaa nahkaa suoraan (katso lisätietoja nahka-sivulta), jolloin lopputulos on terävä ja hyvin erottuva, mutta tämä leimaustekniikka on mahtava vaihtoehto, jolla saat täysin erilaisen lopputuloksen. Nahan preeglauksessa materiaalin pinta ja tekstuuri eivät juurikaan muutu, ja tämä on nopea ja varteenotettava vaihtoehto käsinkaiverrukselle, CNC-ohjaukselle ja 3D-painetuille leimoille.

Kuvan valmistelu

Meillä oli muutamia etukäteen leikattuja nahkamerkkejä ja valmistelimme painettavan kuvan etukäteen. Tämä vaihe on tuttu, jos olet aiemmin valmistellut kuvioita laserille. Kuviot ovat mustavalkoisia, ja musta osuus on se, jota laser kaivertaa. Kaiverramme materiaalia pois logojen ja tekstin ympäriltä, niin että haluttu kuvio jää ympäristöään korkeammalle muodostaen leimasimen.

Tässä projektissa on tärkeää muistaa, että kuvion ja tekstin on oltava pelikuva. Kun kuvio tehdään leimasimella materiaaliin, on lopputulos peilikuva leimasimesta. Eli leimasimessa olevan tekstin on oltava peilikuva, että teksti olisi oikein päin lopullisessa tuotteessa.

Helppouden vuoksi suunnittelimme leimasimet niin, että ne ovat samankokoisia kuin nahkaiset merkit. Tämä ei ole pakollista, mutta näin leimasinten asettaminen oikeaan kohtaan on helpompaa myöhemmässä vaiheessa. Leimasimen reunat ja nahkamerkin reunat ovat samalla kohdalla, joten kuvan asettaminen oikeaan kohtaan on helppoa. Laserissa on sekin hyvä puoli, että voimme leikata leimasimet juuri sopivan kokoisiksi. Näin ollen voimme luoda yksilöllisiä ja helppokäyttöisiä leimasimia monille eri tuotteille.

Leimasinten tulostaminen

Tässä projektissa käytimme uusinta konettamme, 120 watin Fusion Pro 48 -konetta. Tässä koneessa on sisäänrakennettuna IRIS™-kamerajärjestelmä, jonka ansiosta kuvio on helppo kopioida ja liittää materiaaliin helposti napsauttamalla ja vetämällä. Tämä Fusion Pro -koneeseen kuuluva ominaisuus on erittäin kätevä, mutta tämä projekti onnistuu toki millä tahansa laserkoneella.

Kaiverrusasetukset
Kone: 120 W CO2 Fusion Pro
DPI600 Nopeus40 % Teho100 %
(Tarkista suositellut asetukset materiaalille koneesi käyttöoppaasta.)

Suojasimme MDF-levyt ja akryylilevyt. Suosittelemme käyttämään materiaaleja, joissa on suoja valmiina tai suojaamaan itse pinnan, johon kaiverrat ja leikkaat leimasimet. Tämä ei ole pakollista, mutta se helpottaa prosessia myöhemmin vähentämällä kaiverruksen jälkeen tehtävän siistimisen tarvetta. Suojus myös estää leimasimen pintaa naarmuuntumasta siistimisvaiheen aikana, jolloin pinta pysyy sileänä eikä painettaviin nahkamerkkeihin tule ylimääräisiä jälkiä.

Syvyyden lisääminen

Haluamme varmistaa, että leimasimen kohokuviot ovat riittävän korkeita, niin että leimasimen tausta (pois leikatut osat) eivät osu nahkaan ja jätä jälkeä. Riittävän syvyyden saavuttamiseksi teimme kaiverruksen kahdesti. Syvyys riippuu paljolti käyttämäsi laserin tehosta ja materiaalin tyypistä. Tällä 120 watin laserilla kaksi kaiverruskertaa oli juuri sopivasti. Matalampitehoisella laserilla saatat joutua tekemään kaiverruksen vielä kolmannenkin kerran.

Huomioi myös painettavan materiaalin ominaisuudet. Jos materiaali on paksua ja/tai haluat syvän painojäljen, on varmistettava, että kohokuvio on riittävän paksu tähän tarkoitukseen. Jos materiaalisi taas vaati ohuemmat painojäljen, ei leimasimen paksuus ole niin tärkeää.

Laserisi polttovälistä riippuen laserin tarkennusta pitää ehkä säätää hieman kaiverrusten välissä, jos kaiverrat monta kertaa. Koska olet jo kaivertanut osan materiaalin paksuudesta pois, nostamalla pöytää ihan hitusen varmistat, että laserin tarkennus on kaiverrettavassa pinnassa, mikä takaa parhaan lopputuloksen. Säädön suuruus riippuu siitä, miten paljon materiaalia on jo kaiverrettu pois, mikä taas riippuu laserisi tehosta ja käyttämästäsi materiaalista. Joka tapauksessa säätö on erittäin pieni.

Leikkaus ja siistiminen

Kun kaiverrusvaihe on valmis, leimasimet leikataan irti.

Leikkausasetukset
Kone: 120 W CO2 Fusion Pro
Nopeus12 % Teho100 % Taajuus100 %
(Tarkista suositellut asetukset materiaalille koneesi käyttöoppaasta.)

Leimasimet ovat melko likaisia, koska materiaalia on leikattu paljon pois. Siksi leimasimet viedään seuraavaksi pesupaikalle, ja kaikki ylimääräinen pestään pois.

MDF-levystä valmistettua leimasinta ei kannata liottaa vedessä puhdistuksen aikana. MDF on imukykyinen materiaali, ja suuri määrä vettä voi rikkoa leimasimen. Tekemämme leimasin ei ollut kosketuksissa veden kanssa pitkään, ja se on kestänyt hyvin, mutta tämä voi olla yksilöllistä. Varmuuden vuoksi voit puhdistaa MDF-leimasimet kostealla tai kuivalla harjalla.

Siistimisen jälkeen suojakalvo irrotetaan.

Nahkamerkkien liotus

Viimeinen esivalmisteluvaihe on nahkaisten merkkien liotus. Tämä vaihe ei välttämättä ole tarpeen kaikille materiaaleille, mutta huomasimme, että merkkien liottaminen ennen painatusta tekee niistä taipuisampia, jolloin painaminen on helpompaa. Tämä vaihe ei kestänyt pitkään, liotimme merkkejä vedessä noin minuutin verran.

Painaminen

Nyt on aika testata leimasimia.

Leimasin on painettava nahkaan erittäin tiukasti, että lopputuloksena on siisti ja syvä jälki. Me käytimme useita liimapuristimia, mutta voit käyttää myös ruuvipuristinta. Käytämme paria puupalikkaa suojaamaan materiaalia puristimilta ja varmistamaan, että paine jakautuu tasaisesti.

Painetta ylläpidetään yhtäjaksoisesti jonkin aikaa (muutan minuutin ajan), minkä jälkeen puristimet irrotetaan ja katsotaan, mikä on lopputulos.

Kuten näet, sekä MDF että akryyli toimivat materiaaleina oikein hyvin. Molemmilla materiaaleilla saimme laadukkaan jäljen, joten testaa rauhassa eri materiaaleja. Akryyli on kalliimpi vaihtoehto, mutta kirkkaan akryylin hyvä puoli on, että näet leimasimen läpi, jolloin leimasin asettaminen kohdalleen on helpompaa. Kokeile materiaalina esimerkiksi puuta tai Delrin-muovia tai jopa metallia, jos käytössäsi on kuitulaser.

Lopuksi levitimme nahkamerkkeihin nahanhoitoainetta, joka viimeistelee työn ja luo hieman kontrastia. Jos käytät raakanahkaa, myös nahan värjääminen on mahdollista. Vain taivas on rajana, joten päästä luovuutesi valloilleen.

Valmis lopputulos on nahkamerkkejä, joissa on hyvin erottuva, debossing-painatusmenetelmällä tehty kuvio. Näistä ei edes huomaa, että kuvio on tehty laseria hyödyntämällä. Toivottavasti tämä projekti antoi sinulle uusia ajatuksia siitä, miten voit hyödyntää laseria, jos sinulla on jo laserkone tai olet hankkimassa sellaista. Seuraavaan kertaan. Ei muuta kuin laseroimaan!

Oletko kiinnostunut laserkoneilla tehtävistä projekteista? Täytä tämän sivun lomake, niin lähetämme sinulle esitteen ja kaiverrettuja ja leikattuja näytteitä, tai soita alla olevaan numeroon saadaksesi lisätietoja. Asiantuntevalla henkilöstöllämme on yhteensä vuosikymmenten kokemus laserkoneista ja he auttavat sinut alkuun.


Puhelin: +358 9 627 000

tukipalvelun ohjelmisto