Laser It -haaste 4: IRIS-kamera – pidike polkupyörän rattaiden kaiverrukseen

Tervetuloa seuraamaan Epilog Laserin uutta Laser It -haastetta. Tällä kertaa kokeilemme, onko mahdollista valmistaa pidike ja malli IRIS-kamerajärjestelmää käyttäen.

 1. Aseta aluksi musta kartonkipala ja ratas työalueelle Epilog Fusion Edgen kameran alle. Mustan kartongin käyttäminen auttaa luomaan terävän kontrastin metallisen rattaan ja taustan välille, mikä auttaa myöhemmässä vaiheessa, kun käytämme automaattista jäljitystä.

  mustaa kartonkia rattaaseen

 2. Tarkenna IRIS-kamera rattaaseen automaattitarkennusta käyttäen, jolloin rattaasta saadaan luonnollisen kokoinen kuvakaappaus.

  sulje kansi ja tarkenna rattaaseen

 3. Kaappaa kuva IRIS-kameralla avaamalla Job Manager ja napsauttamalla kameran asetusten kuvaketta oikeassa yläkulmassa.

  napsauta kamerakuvaketta oikeassa yläkulmassa

 4. Avaa IRIS-kameran livesyöte valitsemalla Overhead Video.

  valitse yläkameran video

 5. Yläkameran syöte tarjoaa näkymän työalueesta ylhäältä käsin ja sisältää automaattisen asetuksen kirkkaudelle ja kontrastille.

  Automaattisen asetuksen voi myös ottaa pois käytöstä, jolloin kirkkaus ja kontrasti täytyy säätää manuaalisesti.

  Tässä esimerkissä poistimme automaattisen asetuksen käytöstä ja säädimme kirkkautta ja kontrastia niin, että saimme hyvän kontrasti mustan kartonkitaustan ja metallisen rattaan välille.

  manuaalinen kirkkauden kontrasti

 6. Nyt kun kirkkaus ja kontrasti on optimoitu kuvien sieppaamiseen, kopioimme IRIS-kameranäkymän tietokoneen leikepöydälle valitsemalla Kopioi taustakuva -painikkeen.

  kopioi taustakuva leikepöydälle

 7. Liitä kuva CorelDRAW-ohjelmassa uuteen 24" x 12" asiakirjaan. Napsauta kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja valitse Edit Bitmap. Tämä avaa kuvan Corel PHOTO-PAINT -ohjelmassa, jossa tehdään vielä muutama muutos.

  liitä kaapattu tausta coreldraw-ohjelmaan

  napsauta kuvavalinnassa hiiren oikealla painikkeella muokkaa bittikarttaa

  avaa kuva corel photo paint -ohjelmassa

 8. Valitse rajaustyökalu vasemmalla olevasta työkalulaatikosta ja piirrä rajausruutu rattaan ympärille jättäen riittävästi tilaa rattaan reunoille.

  valitse rajaustyökalu

 9. Tässä vaiheessa rattaiden hampaat puhdistetaan Eraser-työkalulla. Tämä takaa vektorijäljitykselle paljon paremman laadun, kun siirrymme takaisin CorelDRAW-ohjelmaan.

  rattaan hampaiden puhdistus

 10. Valitse Eraser-työkalu vasemman reunan työkalulaatikosta ja poista kaikki harmaat pikselit rattaan hampaiden kärjistä.

  valitse pyyhekumi-työkalu

  rattaan hampaiden puhdistus

  Pyyhekumi-työkalun kokoa ja muotoa on mahdollista muuttaa, mutta tähän tarkoitukseen oletusasetukset sopivat oikein hyvin, sillä pyyhekumi sopii täydellisesti jokaisen hampaan kärkeen.

 11. Muuta kuvan värit käänteisiksi käyttämällä PHOTO-PAINTin Invert Colors -asetusta, kun kaikki rattaan hampaat on puhdistettu.

  Muuta kuvan värit käänteisiksi valitsemalla näytön yläreunan valikkopalkista Image > Transform > Invert Colors.

  käännä kuvan värit

  käännä värit

 12. Seuraavaksi poistamme kuvasta taustan, joka on nyt harmaa, käyttämällä Magic Wand Mask -työkalua. Napsauta ja paina Rectangle Mask -työkalua vasemman puolen työkalulaatikossa ja valitse vaihtoehdoista Magic Wand Mask.

  magic wand mask

 13. Napsauta mustaa rattaan kuvaa luodaksesi valinnan rattaasta. Napsauta sitten valintaa hiiren oikealla painikkeella ja valitse valikosta Apply Smart Selection to Mask.

  napsauta rattaan mustaa osaa

  käytä älykästä valintaa peitteeseen

 14. Vielä ennen CorelDRAW-ohjelmaan palaamista ja vektorijäljitystä maskivalinta pitää kääntää napsauttamalla Invert Mask yläreunan valikosta.

  käännä valinta taustaan

 15. Poista sitten tausta painamalla Delete.

  poista tausta painamalla delete

 16. Viimeistele kuva ja palaa CorelDRAW-ohjelmaan napsauttamalla Finish Editing -painiketta näytön yläreunan valikossa ja valitse sitten Yes, kun sinua pyydetään tallentamaan muutokset.

  viimeistele muokkaus

  kyllä tallenna muutokset

 17. Kun PHOTO-PAINT on tallentanut muutokset, voit siirtyä takaisin CorelDRAW-ohjelmaan, jossa luodaan vektorijäljitys uudelle bitmap-kuvalle.

  takaisin coredraw-ohjelmaan

 18. Valitse CorelDRAW-ohjelmassa kuva ja valitse sitten Trace Bitmap -painike näytön ylälaidan Property-palkista. Valitse vaihtoehdoista Outline Trace > Low Quality Image. Tämä avaa CorelDRAWn PowerTrace-toiminnon.

  jäljitä bittikartta powertracella

  powertrace-toiminto

 19. Aloita valitsemalla Color-välilehti PowerTrace-toiminnon oikeasta yläkulmasta, ja aseta Color Mode -asetukseksi RGB ja värien määräksi 2. Nämä asetukset pelkistävät kuvan vektorijäljitystä ja antavat mustavalkoisen tuloksen.

  colortab-asetus

  aseta väreiksi rgb ja 2 väriä

 20. Palaa Settings-välilehteen, jossa tehdään muutamia muutoksia Detail- ja Smoothing-asetuksiin.

  powertracen asetusvälilehti

 21. Aseta Detail-arvoksi 100 ja Smoothing-arvoksi 31 ja napsauta OK näytön alalaidassa.

  powertracen asetukset yksityiskohtien tasoitus ok

 22. PowerTrace-toiminto ei ole täydellinen työkalu kaikkiin vektorijäljityksiin, mutta tähän mustavalkoiseen kuvaan se soveltuu oikein hyvin. Riippuen eri asetuksista, kuten kirkkaudesta ja kontrastista, bittikartasta ja kaappauksen DPI-arvosta ja valaistuksesta, voit joutua kokeilemaan eri asetuksia PowerTrace-tominnolle, jotta saat saman tuloksen kuin esimerkissämme.

  powertrace hyödyttää jäljittämistä

 23. Luo tuloksesta kopio ja siirrä se sivuun odottamaan myöhempää vaihetta, kun vektorijäljitys on valmis.

  aseta kopio sivuun myöhempää käyttöä varten

 24. Pidikkeen luomiseen tarvitaan vain rattaan ääriviivat. Eristä ääriviivat napsauttamalla hiiren oikealla painikkeella vektoriryhmää, valitse valikosta Break Apart ja valitse sitten rattaan keskellä olevat reiät ja poista ne painamalla Delete.

  riko käyrä erilleen

  täytetty versio rattaasta

 25. Nyt kun rattaan ääriviivat on eristetty, luodaan pidike, jossa on 4 saraketta ja 2 riviä reikiä, joihin rattaan tulevat.

  4x2 matriisi rattaista

 26. Tässä vaiheessa kannattaa huomata, että ottamalla käyttöön Alignment- ja Dynamic Guides -asetukset CorelDRAWn View-valikosta pidikematriisin reikien kohdistaminen ja luominen on paljon helpompaa seuraavissa vaiheissa.

  tasauksen dynaamiset ohjeet

 27. Pidikematriisi luodaan valitsemalla ratasmuoto. Pidä shift-painike pohjassa ja vedä kopio kuvasta sen alle. Luo kopio painamalla välilyöntiä. Poista sitten ylimääräinen kopio.

  kopioi rattaiden 1. sarake

 28. Valitse nyt kaksi rataskuviota ja toista kopiointi, kunnes sinulla on 4 x 2 rataskuvio, joilla tehdään pidikkeeseen reiät.

  4x2 rattaiden lopullinen asettelu

 29. Valitse kaikki rattaat ja paina hiiren oikealla painikkeella näytön oikean laidan Color Palette -valikossa Black ja napsauta None, jolloin rattaiden ääriviivat ovat mustat, mutta sisusta on ilman väriä.

  ääriviiva musta sisäinen täyttö napsauta none

  leikkaa ääriviivat pidikkeen leikkausta varten

 30. Nyt voimme tulostaa rataspidikkeen laserilla ja leikata sen. Laserin asetukset määritetään aaltopahville. Tällaisen pidikkeen voi valmistaa monista eri materiaaleista – esimerkiksi puu, akryyli, kaiverrukseen soveltuva muovi ja pahvi sopivat tähän tarkoitukseen. Aaltopahvi soveltuu hyvin kertakäyttöiseen pidikkeeseen, sillä se on edullinen ja helposti hankittava materiaali.

 31. Tämä vaihe projektista aloitetaan tulostamalla tiedosto Epilog Software Suiteen.

  tulosta rataspidike laserille leikkausta varten

 32. Seuraavat arvot säädetään Epilog Software Suitessa:

  Kaiverrusasetukset
  Kone: 60 W CO2 Fusion Edge 12
  ProsessityyppiVektori Nopeus25 % Teho100 % Taajuus50 %
  (Tarkista suositellut asetukset materiaalille koneesi käyttöoppaasta.)

  Tulosta tiedosto laserille.

  software suiten asetukset

 33. Laserilla 24" x 12" aaltopahvilevy ladataan laserjärjestelmään. Aseta levy vasempaan yläkulmaan, sulje kansi, tarkenna ja paina GO.

  pahvin asettaminen työalueelle

  rattaiden pidikkeen leikkaaminen pahvista

 34. Kun työ on valmis, irrota poisleikatut osat ja aseta pidike takaisin laseriin.

  poista ylimääräinen pahvi

 35. Nyt on aika valmistella rattaat kaiverrusta varten.

 36. Epilogin kuitulaserilla voisimme tehdä kaiverruksen suoraan rattaaseen, mutta tässä esimerkissä käytämme CO2-lasereille tarkoitettua Enduramark-merkintäainetta. Metallinmerkintäainetta käyttäen Fusion Edge, jossa on CO2-laser, voi merkitä metallisia osia.

  metalliosat kuitulaserille

  enduramark co2 metallinmerkkaukseen tarkoitettu suihke

 37. Levitä rattaat pahvilevyn päälle ja suihkuta kauttaaltaan Enduramark Black -suihkeella niin, että osat ovat kokonaan merkintäsuihkeen peitossa.

  levitä suihketta osiin

 38. Aseta rattaat pidikekehykseen, kun metallinmerkintäaine on kuivunut.

  enduramark-suihkeella käsitellyt osat pidikkeessä koneessa

 39. Käytä CorelDRAW-ohjelmassa pidike-tiedostoa mallina merkintöjen kohdistamiseen ja kopioimiseen niihin kohtiin pidikettä, joihin osat asetetaan.

  coreldraw-malli lopullinen tiedosto

 40. Rattaisiin kaiverretaan sarjanumero, matriisikoodi, logo ja ratasta kuvaava teksti.

  tiedoston asetukset ja kaiverrettava kuvio

 41. Valitse vain työssä kaiverrettavat kuvat.

  kaiverrettava kuvio valittuna tulostettavaksi

 42. Valitse Print näytön ylälaidan File-valikosta ja napsauta Selection-painiketta Print range -asetuksissa. Varmista ennen tulostamista näytön oikeasta laidasta, että olet tulostamassa vain valitut kuvat Software Suiteen ja paina sitten Print.

  valinta-asetukset tulostusta varten

 43. Jätä Epilog Software Suitessa Process Typen asetukseksi Engrave ja muokkaa seuraavat asetukset:

  Kaiverrusasetukset
  Kone: 60 W CO2 Fusion Edge 12
  DPI600 Nopeus30 % Teho100 % SekoitussävytyskuvioStucki KaiverrussuuntaAlhaalta ylös
  (Tarkista suositellut asetukset materiaalille koneesi käyttöoppaasta.)

  Seuraavaksi merkkaustyö lähetetään laserille napsauttamalla Print.

  software suiten asetukset enduramark-merkkaukseen

 44. Tarkenna laser rattaisiin ja aloita työ painamalla GO.

  käynnistä työ painamalla go

  kaiverretut näytteet

  kaiverrus cermark

  kaiverrus cermark

 45. Pyyhi valmiista rattaista ylimääräinen merkintäaine pois kostealla liinalla, jonka jälkeen rattaat ovat valmiina käyttöön.

  pyyhi ylimääräinen merkkausaine pois kostealla liinalla

 46. Siinäpä se: pidike rattaille ja rattaisiin kaiverrettava kuvio, jotka on luotu IRIS-kameraa ja Corel-kuvankäsittelyohjelmistoa käyttäen. Osat merkittiin Epilog Fusion Edge -laserkoneella Enduramark-ainetta käyttäen.

  pahvinen pidike

  kuvan malli

  valmiit kaiverretut osat

 47. Toivomme, että näistä vinkeistä ja tekniikoista on apua seuraavassa laserprojektissasi. Kiitos seurasta ja tavataan taas pian.


Oletko kiinnostunut Epilog Laserin kaiverruskoneista? Täytä tämän sivun lomake, niin lähetämme sinulle esitteen ja kaiverrettuja ja leikattuja näytteitä, tai soita alla olevaan numeroon saadaksesi lisätietoja.


Puhelin: +358 9 627 000

Pyydä ilmainen esite ja näytteitä

Pyydä esitteitä ja näytteitä ja lisätietoa meiltä tai paikalliselta jälleenmyyjältä.

*
*
*
*
tukipalvelun ohjelmisto